BENG berekeningen

Voldoet uw ontwerp al aan de BENG eisen?
De Bijna Energie Neutrale Gebouwen, beter bekend als BENG, is de nieuwe energieprestatie bepalingsmethode. Wanneer je een omgevingsvergunning voor een bouw van een woning of bedrijfspand gaat aanvragen, ben je verplicht een BENG berekening volgens de NTA 8800 methode uit te voeren. Deze methode is de opvolger van de bekende EPC berekening. Met de BENG berekening bewijs je de gemeente dat ontwerp voldoet aan de gestelde eisen. Susthermo ondersteunt u tijdens het ontwerpproces en rekent graag het ontwerp voor u door. Wij kunnen op drie manieren u van dienst zijn. Kijk hieronder voor meer informatie.

plan

BENG

Ontwerp

Advies & ondersteuning

tijdens het ontwerpproces

210402 - 3d-house-with-energy-ratings_1048-5033 - Freepik.jpg

BENG

Vergunning

Definitieve berekening voor vergunningsaanvraag

Huizen met dakkapellen

BENG

Oplevering

Registratie definitieve energielabel bij oplevering

BENG ontwerp

In het ontwerpstadium worden er belangrijke keuzes gemaakt die een directe invloed uitoefenen op het behalen van de wettelijke BENG criteria. Tijdens de ontwerpfase kan er met behulp van de BENG Ontwerp al vroegtijdig verschillende concepten doorgerekend worden. Het effect van variaties in bouwkundige en installatietechnische keuzes ten opzichte van de BENG eisen worden dan snel zichtbaar gemaakt. Hierdoor kunnen hoge kosten voor ontwerp wijzigen in het later stadium worden voorkomen.

BENG vergunning

Bij de BENG Vergunning wordt het ontwerp dat gereed is voor de vergunningsaanvraag definitief getoetst aan de wettelijke BENG criteria. Hierbij wordt het ontwerp gedetailleerd energetisch doorgerekend en wettelijk geregistreerd. Het resultaat is een voorlopige energielabel inclusief onderbouwing.

BENG oplevering

Vanaf 2021 is het bij de oplevering van een nieuwbouw pand verplicht om de voorlopige energielabel definitief te maken. Ter plekke zal de woning gecontroleerd worden en wordt, indien er wijzigen zijn, de berekening aangepast en opnieuw uitgevoerd. Het resultaat is een definitief energielabel dat 10 jaar geldig is en dat vervolgens aan de eigenaar van het pand overhandigt dient te worden.

IMG_8460-copy copy.jpg

Offerte aanvragen?

Heeft u een project waar u graag ondersteuning bij wilt of een BENG berekening voor uitgevoerd wilt hebben? Neem dan contact met ons op of vraag direct hieronder een offerte aan.