Label verbeteradvies

Een energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van uw pand weer. De waarde van een goede energielabel, oftewel een energiezuinig pand, speelt een steeds grotere rol bij verkoop, verhuur en financiering. Zo zijn er al banken die bedrijfspanden met een slechter energielabel dan C niet meer financieren. Vanaf 2023 moeten alle kantoorpanden verplicht een label C of beter hebben. Hebben ze dat niet, mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. In 2030 wordt dit naar label A verlegt. Susthermo adviseert u graag over het verbeteren van uw energielabel.

Verbeteradvies in 4 stappen

Pixabay - calendar-5886860_1920.jpg

1. Afspraak maken

U kunt eenvoudig telefonisch of via de website een afspraak maken. Wij zullen uw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling nemen. U ontvang vervolgens per mail een bevestiging van de afspraak.

Pixabay - architecture-1857175_1920.jpg

2. Bezichtiging & kennismakingsgesprek op locatie

Op de afgesproken tijd en datum zal de EP-adviseur bij u langs komen om uw pand en bedrijfsactiviteiten te leren kennen. Dit zal, afhankelijk van de grootte van het pand & beschikbare informatie, tussen de 1.5 en 2 uur duren. Er wordt gekeken naar isolatie (vloer/gevel/dak), beglazing, installaties (verwarmen/koelen/ventilatie), verlichting en andere belangrijke factoren. Heeft u (bouw)tekeningen en/of facturen van de bouw, aanbouw of verbouwing beschikbaar? Laat het ons dan weten. Klik hier voor meer informatie. 

Energielabel-woning.jpg

3. Huidige energielabel bepalen & verbeterstrategieën vaststellen

Na de bezichtiging zal de EP-adviseur uw pand doorrekenen en verbeterstrategieën met bijbehorende financiële onderbouwing in kaart gaan brengen. Vervolgens ontvangt u het complete adviesrapport.

Financieel rapport

4. Adviesbespreking

Om u maximaal te ondersteunen wordt, indien gewenst, het advies samen met u besproken en verder aangescherpt. Zo helpen we u om de voor- en nadelen van verbeteropties helder te krijgen en de aanpakstrategie op uw bedrijfsplanning aan te sluiten. Zo weet u precies wat u kunt doen om uw energieverbruik te verlagen en uw pand energiezuiniger te maken.

Kosten label verbeteradvies

Uw voordeel

  • Op maat gemaakt advies om uw pand te verduurzamen en uw energielasten te verlagen;

  • Opname door een onafhankelijke gecertificeerde EP-adviseur.

De kosten voor de energielabel zijn afhankelijk van het gebruiksoppervlak. Klik voor meer informatie op de informatie button. 

210421 - Prijzen utiliteit label verbete

Label C verplichting 2023 voor kantoorpanden

vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw groter dan 100m2 een energielabel C of beter hebben. Teruggerekend betekend dit een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh/m2 per jaar. Als het kantoorgebouw label D of slechter heeft mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Deze verplichting staat in het bijgewerkte Bouwbesluit 2012. In de meeste gevallen gaat de gemeente hierop controleren. 

Deze verplichting geld niet in de volgende situaties:

  • Kantoorgedeelte is kleiner dan de helft van het totale gebruiksoppervlak (klik hier om een schatting van het gebruiksoppervlak te maken);

  • Het gebruiksoppervlak met kantoorfunctie is kleiner dan 100m2;

  • Het betreft een rijksmonument;

  • Als het pand binnen 2 jaar gesloopt gaat worden;

  • Als een kantoorgebouw onteigend gaat worden volgens de onteigeningswet;

  • Het kantoorpand geen energie gebruikt voor het regelen van het binnenklimaat;

  • Als er alleen maar maatregelen zijn, om label C te realiseren, die een terugverdientijd van meer dan 10 jaar hebben.

 

Is het alsnog onduidelijk of uw kantoorgebouw wel of niet met deze verplichting rekening moet houden? Klik dan hier voor meer informatie. Daarnaast kunt u kijken in GIS viewer of uw pand al voldoet. 

Met behulp van het label verbeteradvies kunnen wij uw huidige label in kaart brengen en u adviseren hoe u naar tenminste label C komt. 

Toekomst perspectief - Label A in 2030

Op dit moment zijn er acties gaande om de labelverplichting voor kantoorgebouwen nog uitdagender te maken voor het jaar 2030. Het energielabel zou tegen die tijd op tenminste A moeten zitten. Vergeet niet om dit in uw toekomstige investeringsbeleid mee te nemen.