top of page
  • Foto van schrijverSusthermo B.V.

Rc-waarde berekenen

Rc-waarde berekenen? Het lijkt eenvoudig maar er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Wij leggen het je hier uit.


Rc waarde berekening scheidingsconstructie


Wat is het?

De Rc-waarde is een maatstaf voor de warmteweerstand van een scheidingsconstructie. Het vertegenwoordigt het vermogen van de constructie om warmteoverdracht te weerstaan en speelt een cruciale rol in het handhaven van een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Een effectieve thermische isolatie, gemeten met de Rc-waarde, beperkt warmteverlies in de winter en voorkomt overmatige warmteoverdracht in de zomer.


Rc-waarde of Rd-waarde?

Het onderscheid tussen de Rc-waarde en de Rd-waarde ligt in het feit dat de Rc-waarde betrekking heeft op de gehele samengestelde constructie, terwijl de Rd-waarde uitsluitend betrekking heeft op een specifiek materiaal binnen dezelfde constructie. Op de labels van isolatiematerialen die je aanschaft, wordt altijd het Rd-getal vermeld. Dit geeft de specifieke warmteweerstand weer van dat betreffende isolatiemateriaal. Het biedt echter geen inzicht in de daadwerkelijke warmteweerstand van de volledige scheidingsconstructie.

Etiket isolatiemateriaal Rd waarde

Neem bijvoorbeeld een houtskeletbouwwand met daarin houten stijlen en isolatiematerialen ertussen. De warmteweerstand van het houten geraamte is aanzienlijk lager dan die van het isolatiemateriaal. Hierdoor is de Rc-waarde van de complete constructie veel lager dan de Rd-waarde van het isolatiemateriaal op zich. Het is van belang om te begrijpen dat de Rd-waarde slechts een deelaspect is en geen volledig beeld geeft van de isolerende prestaties van de gehele constructie.


Nieuwbouw versus renovatie

Conform Besluit Bouwwerken Leefomgeving 2024; artikel 4.152 & artikel 5.20.

Rc-waarde overzicht nieuwbouw en renovatie.

Rc-waarde berekenen

De Rc-waarde dient berekent te worden volgens de protocollen die beschreven staan in de NTA8800.


Rc-waarde berekening volgens NTA8800



Rc = warmteweerstand van de gehele constructie [m²K/W]

Rm = warmteweerstand van de afzonderlijke constructielagen [m²K/W]

Rsi = warmteweerstand binnenzijde [m²K/W]

Rse = warmteweerstand buitenzijde [m²K/W]

A = correctiefactor voor convectie en uitvoeringsonnauwkeurigheden [m²K/W]


Bijzondere aandachtspunten

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten die de bepaling van de Rm, warmteweerstand van de afzonderlijke constructielagen, erg kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan:

  • Aantal en type spouwankers

  • Het wel of niet ventileren van de luchtspouw

  • Toepassen van reflecterende folies

  • Houtpercentage in de HSB constructies

  • Drainage factoren voor omgekeerde daken

  • Diktes van afschotisolaties


De richting van de warmtestroom (verticaal/horizontaal/helling) heeft invloed op de Rsi en Rse waarde en kunnen dus per constructiedeel anders zijn.


Bouwkundig detail dak gevel aansluiting

DOP & Kwaliteitsverklaringen

De DOP (Declaration of Performance) en BCRG-kwaliteitsverklaring zijn cruciale documenten in de bouwsector. De DOP verplicht fabrikanten om prestatiegegevens te delen, waardoor ontwerpers en aannemers weloverwogen keuzes kunnen maken. De BCRG-kwaliteitsverklaring certificeert producten die voldoen aan strenge bouwnormen, waarbij transparantie en betrouwbaarheid centraal staan. Deze documenten garanderen een veilige en duurzame bouwomgeving, met de focus op product prestaties en kwaliteit voor professionals en eindgebruikers.


Op welke manier een Rc-waarde bepalen?

Er zijn drie manieren om de Rc-waarde van scheidingsconstructies te bepalen:

  1. Zelf de formules vanuit NTA 8800 toepassen;

  2. Online tools vanuit de fabrikanten (let op bij niet standaard constructies).

  3. Software & specialistische partijen zoals Susthermo die elke situatie voor u kunnen doorrekenen.


Uitbesteden aan Susthermo B.V.

Wij kunnen elke scheidingsconstructie doorrekenen en u adviseren over welke isolatiematerialen wel of niet toegepast kunnen worden. Niet alleen traditionele constructies maar ook CLT, HSB en betonconstructies kunnen wij voor u doorrekenen.




79 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page