top of page
  • Janick Elferink

Verkopers & verhuurders opgelet

Vanaf 1 november 2021 dient de verkoper en verhuurder bij de verkoop of verhuur van woningen de definitieve energielabel te overhandigen. Kan de verkoper of verhuurder dit niet, dan volgt er een boete voor de particuliere verkoper (€ 435) en voor de zakelijke verkoper/verhuurder (€ 870)


Verkoop

In het jaar 2015 heeft de overheid voor iedere woning in Nederland een voorlopige energielabel afgegeven. Dit is destijds per post mede gedeeld. Dit label dient bij verkoop of verhuur van de woning definitief te worden gemaakt. Kan de verkoper bij de notariële overdracht geen energielabel overhandigen, dan krijgt ILT daar een melding van waarop een boete volgt.


Vanaf 1 januari 2022 handhaaft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ook op de verplichting om bij advertenties (Funda, brochures, etc.) een definitieve energielabel in de advertenties te vermelden. In deze advertentie moet dan tenminste de energielabelklasse staan.


Verhuur

Bij woningverhuurders is de controle nog wat uitgebreider. Een woningverhuurder is namelijk verplicht om aan een nieuwe huurder een digitaal afschrift van een geldig energielabel beschikbaar te stellen. Als de verhuurder hier geen actie op onderneemt, dan kan de huurder hiervan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een melding maken. De verhuurder dient dan binnen 4 weken actie te hebben ondernomen. Doet hij dit niet dan volgt een geldboete van € 870,-.


Twijfelt u of er al een energielabel voor uw (huur)woning beschikbaar is? Kijk dan op www.ep-online.nl en vul uw postcode en huisnummer in. Susthermo helpt u als verkoper of verhuurder graag om de labels voor uw woning(en) definitief te maken. Kijk voor meer informatie op www.susthermo.com

58 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page