top of page
  • Janick Elferink

Label C verplichting voor kantoren ingegaan

Vanaf 1 januari 2023 is dan eindelijk de verplichting voor kantoorpanden ingegaan. Ieder kantoorpand van meer dan 100m² en met meer dan 50% van het totale pand als kantoorfunctie, moet vanaf nu minimaal energielabel C hebben. Als uw kantoorpand dus een energielabel D of slechter heeft, pleegt uw pandeigenaar sinds 1 januari een economisch delict. Als er geen energielabel bepaald is moet dat snel gebeuren.


Wie is er verantwoordelijk?

De Nederlandse regering probeert met deze verplichting, die in 2017 vastgesteld en met de markt gecommuniceerd is, de klimaatdoelen voor 2030 te behalen. Het was dan ook al een lange tijd bekend dat deze regeling actief zou gaan worden, maar de urgentie bij veel bedrijven ontbrak. De verplichting geldt voor de eigenaar van het kantoorpand, dus wanneer u een kantoorruimte huurt dan ligt de verplichting bij de verhuurder.


Wat zijn de gevolgen

Officieel gezien pleegt de eigenaar van het pand een economisch delict omdat het niet aan zijn wettelijke verplichting voldoet. Dit kan voor de verhuurder problemen opleveren. De lokale omgevingsdienst is nu bevoegd om kantoorpanden te controleren en in het ergste geval boetes op te leggen of het pand te sluiten. Na aanschrijving heeft de verhuurder 12 weken de tijd om een label C te laten registeren of een plan in te dienen om label C te verkrijgen. De gemeente houdt de vinger aan de pols met tussencontroles en stelt een last onder dwangsom af als plannen uitblijven.


Door toenemende milieueisen wordt het ook lastiger om financieringen voor de ondernemen rond te krijgen. Steeds meer banken vermijden klimaatrisico’s waardoor ze voornamelijk in duurzame bedrijven investeren.


Geen of slecht energielabel?

Indien uw kantoorpand nog geen energielabel heeft, of u weet niet hoe u uw bedrijfspand verder kunt verduurzamen, kunnen wij dat voor u inzichtelijk maken. Binnen enkele werkdagen komen wij uw pand onderzoeken op bouwkundige en installatietechnische eigenschappen. Wij stellen uw huidige energielabel vast en kunnen u van aanvullend advies voorzien om het energielabel te verbeteren.


Klik hier voor informatie en prijzen. Plan eenvoudig direct een afspraak in via onze online agenda.

15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page