top of page
Nieuwbouw rijtjeshuizen

BENG berekeningen

Voor aanvraag omgevingsvergunning of omgevingsplan

BENG staat voor "Bijna Energie Neutraal Gebouw"

Wanneer je een omgevingsvergunning voor een bouw van een woning of bedrijfspand gaat aanvragen, ben je verplicht een BENG berekening volgens de NTA8800 methode uit te laten voeren voeren.

Deze methode is de opvolger van de eerdere (EPG) EPC berekening. Met de BENG berekening bewijs je dat ontwerp voldoet aan de gestelde eisen.

 

Susthermo B.V. ondersteunt u tijdens het ontwerpproces en rekent graag het ontwerp voor u door. Wij kunnen op drie manieren u van dienst zijn. Scrol naar onder om te lezen hoe we dat doen.

Energielabel bedrijfspand

Architecten

Teken bureaus

Aannemers

Particulieren

Advies

bureaus

Project ontwikkelaars

Overige bedrijven

Voor wie verzorgen wij BENG berekeningen?

Waarop wordt het ontwerp getoetst?

BENG 1

De eerste indicator waarop het ontwerp getoetst wordt is de BENG 1. Hierbij wordt de basis energiebehoefte voor verwarmen en koelen bepaald. Hierbij is het belangrijk dat de basis, oftewel de bouwkundige schil, op de juiste manier ontworpen is.

BENG 2

De tweede indicator focust zich op de installatietechniek. Hierbij wordt er beoordeeld op welke manier de energiebehoefte uit BENG 1 ingevuld wordt. Wordt dit vooral met groene of grijze stroom gedaan.

BENG 3

De derde en laatste indicator laat zien hoe duurzaam het ontwerp is. Sinds 2021 is het namelijk vereist dat meer dan 50% van de benodigde elektrische energie duurzaam wordt opgewekt. De meest voor de hand liggende is de keuze voor zonnepanelen, maar ook een warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht of bodem gebruikt, telt hierin mee. 

TOjuli

Oververhitting tijdens de zomer ligt bij nieuwbouwwoningen op de loer. Het is hierbij belangrijk dat oververhitting wordt voorkomen door bouwkundige zonwerende elementen toe te voegen of de installatietechniek hierop af te stemmen. De TOjuli indicator stelt de grens voor de maximale toelaatbare oververhitting bij nieuwbouw woningen.

Voldoet uw ontwerp al aan de eisen?

Geen probleem, wij helpen u graag op de volgende manieren

Architecture Model Schetsen

BENG

Ontwerp

Advies & ondersteuning

tijdens het ontwerpproces. Wij helpen je met het maken van de juiste ontwerpkeuzes en rekenen onbeperkt al uw ontwerp ideeën door! 

Nieuwbouw rijtjeshuizen

BENG

Vergunning

BENG berekening voor de vergunningsaanvraag. Wij rekenen het volledige ontwerp gedetailleerd door en regelen de officiële BENG documenten die benodigd zijn voor de vergunningsaanvraag. 

Huizen met dakkapellen

BENG

Oplevering

Registratie van het verplichte definitieve energielabel benodigd voor de oplevering. We komen op locatie het gebouw opnemen en stellen het definitieve energielabel voor u op!

Architect hold plannen

Susthermo B.V.

Binnen 10 dagen uw officiële BENG certificaten

Gratis advisering voor de te nemen maatregelen

Altijd vaste scherpe prijzen zonder annuleringskosten

Uitgebreide bouwkundige en installatietechnische kennis

Eén vast aanspreekpunt tijdens het gehele proces

Bouwen volgens BENG
doen we samen!

bottom of page